041 364 535 | 03 818 21 42|info@trgovina-prolon.si
ODPRTODelovni čas danes: 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:00

Huawei Mate 10 lite – test na dlani

Ob bok “inteligentnemu” Matu 10 Pro, ki je eden od mobitelov, ki so nas letos najbolj navdušili, so pri Huaweiju naredili še njegovo “lažjo” različico, ki si je zadala, da vzame primat v srednjem zmogljivostnem in cenovnem razredu …

Specifikacije

 • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
 • Procesor: 8-jedrni Hisilicon Kirin 659 (4 x 2,36 GHz Cortex-A53 in 4 x 1,7 GHz Cortex-A53)
 • Grafični procesor: Mali-T830 MP2
 • Delovni pomnilnik: 4 GB
 • Notranji pomnilnik: 64 GB
 • Razširitev pomnilnika: spominska kartica microSD (do 256 gigabajtov)
 • Zaslon: 14,9 cm (5,9 palca), 2160 x 1080 slikovnih pik, 407 ppi, 16 milijonov barv, IPS LCD
 • Glavna kamera: dvojna, 16 MP + 2 MP, f/2.2, samodejno ostrenje, dvotonska LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obrazov in nasmehov, HDR, panorama
 • Sprednja kamera: 13 MP + 2 MP, f/2.0
 • Video: 1080p s 30 sličicami na sekundo
 • Povezljivost: WiFi (tudi deljenje mobilne povezave – hotspot), bluetooth v4.2, GPS, microUSB
 • Senzorji: čitalnik prstnih odtisov, merilnik pospeška, kompas
 • Baterija: Li-Ion 3340 mAh
 • Operacijski sistem: Android 7.0 Nougat z uporabniškim vmesnikom EMUI 5.1
 • Dimenzije: 156,2 mm (v) × 75,2 mm (š) × 7,5 mm (d)
 • Teža: 164 g
 • SIM-kartica: nanoSIM

Kitajski proizvajalec mobitelov (in tudi druge tehnološke opreme) je šel letos resnično “all in”. Predstavili so namreč malo morje mobitelov, ki so jih zasnovali z mislijo na različne profile uporabnikov, od tistih najzahtevnejših, ki želijo imeti v rokah najsodobnejšo tehnologijo, do povprečnih, ki želijo le, da jim naprava dobro služi, pa tudi do tistih, ki so nekje vmes. V začetku leta so tako na trg poslali dvojčka P10 in P10 Plus, ki sta glede na svojo ceno precej zmogljiva, sledil je mladostniško usmerjeni produkt sestrske znamke Honor, Honor 9, ki je praktično enake specifikacije ponudil še po nižji ceni, ob koncu leta pa so na trgovske police poslali še svojega najbolj iskrega vranca, Mate 10 Pro, ki deluje na osnovi umetne inteligence. Na Tehniku nas je ta tako navdušil, da smo ga razglasili za enega od treh najboljših mobitelov letošnjega leta (letos je sicer zelo dobra letina mobitelov, zato vsakdo, ki posega po najboljših modelih katerekoli znamke, praktično ne more kupiti mačka v žaklju).

Nekoliko v njegovi senci pa so pri Huaweiju predstavili še en mobitel. To je Mate 10 lite. Kot že ime pove, gre za (precej) okleščeno različico Mata 10 Pro, uvršča pa se v srednji cenovni razred. Čeprav si s Projem deli ime in mu je po videzu zelo podoben, gre za precej drugačen mobitel. Sestavljajo ga namreč povsem druge (šibkejše) komponente, še najbolj pa sta si mobitela v resnici podobna v velikosti zaslona. Kljub temu pa tudi različica lite na papirju obljublja spodobno delovanje, še bolj pa privlači s svojo ceno. Ta namreč trenutno v posebni “modri” akciji Telekoma znaša le dobrih 140 evrov (polna cena je sicer malo pod 400 evri). Ker je bila ta kombinacija v teoriji videti kot kupčija leta, sem jo želel seveda preizkusiti tudi v praksi. Pa poglejmo ugotovitve …

Dizajn in zaslon

Kot že rečeno, se Mate 10 lite zgleduje po oblikovnih smernicah svojega bolj znamenitega sorodnika. Hkrati pa tudi malce spominja na iPhone, zlasti na hrbtni strani. To sicer ni nič novega, saj pri številnih mobitelih različnih proizvajalcev (še posebej pa pri kitajskih) najdemo veliko podobnosti z najbolj poznanim mobitelom na vsem svetu, Applovim paradnim konjem. Pač podobno kot v svetu modnih oblačil, kjer določene znamke narekujejo trende, druge pa jim sledijo. S tem ni nič narobe, saj se le želijo priključiti valu tistega, kar je trenutno “in”.

Naj nadaljujem z Matom 10 lite. Mobitel je precej velik, tako da ga je težko upravljati z eno roko, če niste ravno grški košarkarski zvezdnik Giannis Antetokounmpo, ker je ohišje na hrbtni strani iz aluminija, pa tudi nima najboljšega oprijema in nekoliko drsi iz dlani. Je pa dobra stran aluminija, da ne privlači prstnih odtisov tako kot steklo, tako da vas z “lažjim” Matom v javnosti ne bo nikoli sram, saj bo vedno videti kot iz škatlice. Se pa po drugi strani na aluminiju hitreje poznajo praske, tako da mobitela nikakor ne nositi v istem žepu kot ključe od stanovanja.

Na hrbtni strani Mata 10 lite poleg dvojne kamere najdemo hiter in odziven čitalnik prstnih odtisov (Huawei je pravi mojster na tem področju), na spodnjem robu je klasičen 3,5-milimetrski vhod za slušalke (juhu!), za napajanje mobitel uporablja starejši priključek microUSB, na levi in desni stranici pa so še gumbi za nastavljanje glasnosti ter za vklop oziroma izklop mobitela.

Osrednja stvar mobitela pa je seveda zaslon. Ta je s 14,9 centimetri (5,9 palca) le malo manjši kot pri Matu 10 Pro, a še vedno zelo velik. Predvsem pa dobro izkorišča prostornino ohišja, saj prekriva praktično celotno sprednjo ploskev (natančneje 83 odstotkov). Trend velikih zaslonov se je torej uradno premaknil tudi v nižje cenovne in zmogljivostne razrede, kar sam močno pozdravljam. Na ta način namreč dobimo precej več “uporabne” površine, kar pri majhnih napravah, kot so mobiteli, pride še kako prav. Zaslon “okleščenega” Mata 10 sicer ne sloni na tehnologiji OLED, ki zagotavlja izjemen kontrast, ampak na nekoliko starejši tehnologiji IPS LCD, a ker uporablja visoko ločljivost 2160 x 1080 slikovnih pik, je slika na njem čudovita. Zlasti za mobitel srednjega razreda. Barve so nasičene, svetilnost je dobra, ostrina slika prav tako (gostota pikslov na palec znaša 401, kar je zelo dobro). Poleg kakovosti slike pa je seveda navdušujoča tudi že omenjena velikost, ki omogoča udobno igranje iger in uživanje v videoposnetkih, ne da bi morali pri tem oči prilepiti na zaslon.

Strojna moč

Predvajanje slednjih, torej iger in videov, pa seveda ni odvisno le od zaslona, ampak tudi od strojne opreme. Zlasti iger. Procesor in preostali čipi so namreč tisti, ki poskrbijo, da je določeno opravilo izvedljivo ali ne. Mate 10 lite pričakovano nima najbolj zmogljivih karakteristik, sploh pa ne tako kot njegov brat Mate 10 Pro, ki se bohoti s procesorjem, ki ga poganja umetna inteligenca. V različici lite pod pokrovom najdemo Huaweijev procesor Kirin 659, ki sicer ni nič posebnega, ampak vseeno soliden. Na merilnih testih zmogljivosti se uvršča nekam v zlato sredino, v praksi pa je bil načeloma kos vsaki nalogi, ki sem mu jo zadal. Grafično naprednejše igre so ga morda po določnem času malce preobremenile in utrudile, a ne tako, da bi postale neigralne. Sicer pa tako ali tako ni dobro igrati iger na mobitelu predolgo časa, če vam je kaj mar za oči. Pri ogledu videoposnetkov težav nisem zaznal, kakor tudi ne pri uporabi različnih aplikacij in večopravilnosti. Velja pa omeniti, da mobitel ni kompatibilen z igrami v navidezni resničnosti (v kombinaciji z VR-očali), saj nima žiroskopa.

K temu precej pripomorejo tudi preostale komponente. Mobitel ima namreč tudi dober grafični čip in kar štiri gigabajte delovnega pomnilnika. Za shranjevanje podatkov pa vam je na voljo zadovoljivih 64 gigabajtov prostora. Ima pa različica lite tudi eno prednost v primerjavi s Projem. Ima namreč režo za spominsko kartico microSD, tako da lahko razpoložljiv prostor še dodatno razširite (za največ 256 gigabajtov). To se v nekaterih situacijah lahko izkaže kot zelo uporabno. Na primer če na spominski kartici hranite bogato zbirko glasbe ali pa slik in jo malce prestavljate iz ene naprave v drugo. Mate 10 Pro vas na primer tukaj pusti gole na prepihu, saj spominske kartice nimate kam vstaviti.

Različica lite sicer nima tako zmogljive baterije kot Pro, ki je na tem področju praktično brez konkurence (v kombinaciji z umetno inteligenco, ki skrbi za optimalno porabo in delovanje), a kar nekoliko presenetljivo vseeno ne pojenja tako zelo hitro, kot bi morda glede na velikost zaslona (običajno največji porabnik energije) pričakoval. Kapaciteta sicer znaša spodobnih 3340 miliamper ur, kar je dovolj za približno 20 ur običajne uporabe. To v praksi pomeni, da zvečer, ko se boste odpravili spat, baterija še ne bo izpraznjena, zjutraj pa bo že prosila za napajanje. Vseeno je mogoče s pametno rabo mobitel uporabljati tudi dva dni brez priklopa na vtičnico. Škoda je le, da baterija ne podpira hitrega polnjenja, tako da vam bo polnjenje vzelo kakšno uro več kot sicer.

Kamera in fotoaparat

Ker si je Huawei v zadnjih letih ustvaril renome enega najboljših na področju mobilne fotografije, me je seveda zanimalo, ali so tudi pri svojem srednjerazredniku gradili na teh temeljih. Mate 10 lite je zanimivo opremljen s kar štirimi kamerami, dvema zadaj (16 MP in 2 MP) in dvema spredaj (13 MP in 2MP). A te, za razliko od drugih Huaweijevih mobitelov, ne nosijo imena priznanega proizvajalca fotografske opreme, nemškega podjetja Leica. Prav tako pa so zasnovane nekoliko drugače. Za razliko od drugih Huaweijevih mobitelov z dvema kamerama Mate 10 lite zajema fotografije le z enim senzorjem (zadaj ali spredaj), medtem ko je drugi le globinski senzor za ustvarjanje učinka zameglitve v ozadju.

Čeprav fotografije niso na ravni tistih, ki jih na primer ustvarita Mate 10 Pro ali P10, so vseeno solidne. Še posebej v dobrih svetlobnih pogojih. So podrobne, imajo dober kontrast in še kar realistične barve. Vsake toliko sicer nastane kakšna, ki malce preveč osvetljena, a to so redki primeri. Večja težava pa nastane, ko svetloba ni najboljša. Takrat boste z Matom 10 lite težko naredili dobro fotografijo. Saj uspe, a je potrebna potrpežljivost, imeti pa morate tudi nekaj sreče. V večini primerov so večerne slike zrnate in bodisi presvetle (pretirana osvetlitev) bodisi pretemne. Na tem področju je torej lite slabši od svojih sorodnikov. Zelo verjetno tudi zaradi odsotnosti optične stabilizacije, ki v teh primerih (in pri povečavi) lahko kar precej pomaga.

Kaj pa dvojna kamera spredaj? Dobra, a težko bi rekel, da najboljša. Kljub namenskemu globinskemu senzorju za ustvarjanje boljših portretnih fotografij. Tega sicer lahko zadaj in spredaj vklopite po potrebi, in sicer takrat, ko želite zamegljeno ozadje oziroma bolj poudarjen objekt v ospredju. Ker v resnici za zameglitev poskrbi programska oprema (na podlagi meritev senzorja), se lahko zanjo odločite tudi naknadno, torej ko ste že posneli fotografijo. Zanimivo pa ta učinek (t. i. boké) deluje nekoliko bolje pri sprednji kameri. Ima pa glavna kamera boljše samodejno ostrenje kot sprednja in nekoliko bolj natančen prikaz barv. Če torej podam končno oceno fotoaparata: nadpovprečen, ne pa odličen, tako kot pri sorodnih Huaweijevih mobitelih.

Sklepna beseda

Huawei Mate 10 lite je zanimiv mobitel. Da, tudi zaradi svoje izjemno ugodne cene, zlasti zdaj, ko je pri Telekomu v posebni akciji, v kateri ga dobite že za dobrih 140 evrov (zelo dobra kupčija). Navduši predvsem s svojo vsestranskostjo, saj kljub temu, da se uvršča v srednji razred, ponuja številne funkcionalnosti višjega razreda. Na primer velik zaslon z visoko ločljivostjo. Pa zelo dobro baterijo in soliden fotoaparat. Mate 10 lite je tako odličen za uporabnika, ki bi želel iz svojega mobitela iztisniti čim več za čim nižjo ceno. Če ste se v zadnjih letih razvadili s paradnimi mobiteli, potem boste pri njem kakšno stvar pogrešali, če pa ste do zdaj uporabljali nekoliko cenejše mobitele in kupujete novega, pa vas bo Mate 10 lite prijetno presenetil. Brez slabe vesti ga zato lahko označim (glede na ceno in zmogljivost) za enega najboljših, če ne kar najboljši mobitel srednjega razreda (tudi brez Telekomovega popusta).

Pomembna vprašanja praktičnega preizkusa

 • Ali se procesor pregreva? Pri poganjanju strojno bolj zahtevnih iger se čez čas utrudi in posledično dobi malo vročine. Ampak nič drastičnega.
 • Kako se obnese fotoaparat? Ne tako dobro kot pri preostalih Huaweijevih mobitelih (vključno s Honorjem), ki smo jih preizkusili letos na Tehniku. V idealnih svetlobnih pogojih je sicer soliden, a čim je v prostoru nekoliko bolj mračno, kamera odpove. Že v mraku vam bo težko uspela dobra fotografija, ponoči pa je to, tudi če stojite na kolikor toliko osvetljeni ulici, skoraj nemogoče.
 • Ali je baterija vzdržljiva? Boljša kot sem pričakoval glede na velikost zaslona. Njena kapaciteta sicer ni tako visoka kot pri Matu 10 Pro, a z zmerno uporabo lahko brez polnilca zdrži tudi dva dneva. Nima pa funkcionalnosti hitrega polnjenja, kar je velika škoda.
 • Ali je mobitel dober za igranje iger in ogled videovsebin? Čeprav strojno mobitel ni na vrhu prehranjevalne verige, se dobro obnese pri igrah, pri videoposnetkih pa še bolj. Poglavitno pa k temu prispeva tudi velik zaslon, ki je mišljen prav za takšne vsebine.
2018-09-06T13:01:02+00:00 februar 1st, 2018|Test na dlani|